



EMPIR Joint Research Project

Metrology for clinical implementation of dosimetry in molecular radiotherapy

EUROPEAN WORKSHOP ON THE CLINICAL IMPLEMENTATION OF DOSIMETRY FOR MOLECULAR RADIOTHERAPY

National Physical Laboratory, Teddington, Middlesex, TW11 0LW, UK Monday 20th - Tuesday 21st May 2019

Workshop agenda and details

THE WORKSHOP

The workshop will present the final results of the three year EMPIR funded project MRTDosimetry. New protocols for comparison of quantitative imaging and commissioning of a Molecular Radiotherapy (MRT) dose calculation platform will be presented in the context of multi-centre comparison exercises performed within the project.

The outputs from the project will be put into context with presentations covering activity measurement, quantitative imaging and dosimetry in a clinical environment, in support of clinical trials and from a commercial prospective. The latest guidance on dosimetry and quantitative imaging for MRT from the EANM, MIRD and ICRP will be presented for discussion.

REGISTRATION

The workshop is free to attend but registration is required.

Please register for the meeting at, https://mrtdosimetry2019.eventbrite.co.uk









































AGENDA

	Day 1: Monday 20 th May 2019	
09:00	Registration and Coffee (NPL Reception)	
10:00	Welcome	
	TBC (National Physical Laboratory, United Kingdom)	(10 min)
10:10	Introduction to the MRTDosimetry project and workshop	(10 min)
10.10	Andrew Robinson - National Physical Laboratory, United Kingdom	
	,	(20 min)
Session 1	: Activity Measurement	•
10:30	Primary standardisation and nuclear data for Ho-166	
	TBC	()
10.55	Name has selice selice for V 00 secitors assisting	(25 min)
10:55	New branching ratio for Y-90 positron emission TBC	
	TBC	(25 min)
11:20	New activity transfer instrument	(======
	TBC	
		(25 min)
11:45	Clinical use of secondary standard ion chamber	
	Steve Jeans – The Christie NHS Foundation Trust, United Kingdom	(25 min)
12:10	Activity calibration for clinical trials?	(25 min)
12.10	TBC	
		(20 min)
12:30	Lunch (NPL Reception)	
Session 2	: Quantitative Imaging	
13:30	Teaching Seminar: "Calibration and verification of QI"	
	Michael, Lassmann and Johannes Tian-Gia, University of Würzburg, Germany	(CO main)
14:30	Monte Carlo simulation of SPECT imaging	(60 min)
14.50	Gunjan Kayal – SCK.CEN, Belgium and INSERM, France	
		(45 min)
15:15	Camera intercomparison for Lu-177 quantification in the Netherlands	
	Steffie Peters - Radboud university medical center, The Netherlands	
		(20 min)
15:35	Imaging and dosimetry for Ho-166 microspheres	
	Gerrit van de Maat - Quirem Medical	(20 min)
15:55	Coffee break (NPL Reception)	(20 11111)
	: Dosimetry for MRT	
16:30	Teaching Seminar: "Commissioning of a dosimetry platform for MRT"	
	Jill Tipping and Nick Calvert, The Christie NHS Foundation Trust, United Kingdom	
	,	(60 min)
17:30	Primary standard of Absorbed dose	
	Vere Smyth - National Physical Laboratory, United Kingdom	<i>,</i>
	Dainty assenting and a strongling at AIDI	(20 min)
18:00	Drink reception and networking at NPL	
19:30	End of the first day	
	• j• j•• j	







































Day 2: Tuesday 21st May 2019				
Session 4	: Dosimetry for MRT (cont.)			
09:00	External dosimetry auditing for multicentre clinical trials			
	Jan Taprogge - The Royal Marsden, United Kingdom			
		(30 min)		
09:30	NTCP Uncertainties			
	Maurice Cox - National Physical Laboratory, United Kingdom	(20 min)		
09:50	Hermes Medical Solutions dosimetry systems	(20 min)		
09.30	Helena McMeekin – Hermes Medical Solutions			
	Helena Welvicekiii Herries Wealear Solutions	(15 min)		
10:05	Dosisoft dosimetry system	,		
	Sébastien Vauclin - DOSIsoft			
		(15 min)		
10:20	QDose dosimetry system			
	Tobias Meyer – ABX-CRO	(45)		
10:45	Coffee breek (NDL Recention)	(15 min)		
	Coffee break (NPL Reception) : International Guidelines			
Je331011 J	. International Guidennes			
11:15	EANM			
	Mark Konijnenberg – Erasmus MC, The Netherlands	(20 :)		
11:45	MIRD	(30 min)		
11.43	Robert Hobbs - Johns Hopkins Medicine Department of Radiation Oncology, USA			
	Nobel Chooses 30 ms hopkins weathing begunding the Nadiation of Cology, 03/1	(30 min)		
12:15	ICRP	,		
	Glenn Flux - The Royal Marsden Hospital & Institute of Cancer Research, United Kingdom			
		(30 min)		
13:00	Lunch (NPL Reception)	(30 min)		
	Lunch (NPL Reception) : Uptake of the project outputs and way forward	(30 min)		
Session 6	: Uptake of the project outputs and way forward	(30 min)		
		(30 min)		
Session 6	: Uptake of the project outputs and way forward Impact and uptake of the project	(30 min)		
Session 6	: Uptake of the project outputs and way forward Impact and uptake of the project Vere Smyth - National Physics Laboratory, United Kingdom Database of reference images and DICOM conversion tool	(30 min)		
Session 6 14:00	: Uptake of the project outputs and way forward Impact and uptake of the project Vere Smyth - National Physics Laboratory, United Kingdom	(30 min)		
Session 6 14:00 14:30	: Uptake of the project outputs and way forward Impact and uptake of the project Vere Smyth - National Physics Laboratory, United Kingdom Database of reference images and DICOM conversion tool Jérémie Dabin, SCK.CEN, Belgium and Andrew Robinson, - National Physical Laboratory, Uk	(30 min)		
Session 6 14:00	: Uptake of the project outputs and way forward Impact and uptake of the project Vere Smyth - National Physics Laboratory, United Kingdom Database of reference images and DICOM conversion tool Jérémie Dabin, SCK.CEN, Belgium and Andrew Robinson, - National Physical Laboratory, Uk Scientific advisor comments	(30 min)		
Session 6 14:00 14:30	: Uptake of the project outputs and way forward Impact and uptake of the project Vere Smyth - National Physics Laboratory, United Kingdom Database of reference images and DICOM conversion tool Jérémie Dabin, SCK.CEN, Belgium and Andrew Robinson, - National Physical Laboratory, Uk Scientific advisor comments Irène Buvat, INSERM/CEA, France	(30 min)		
Session 6 14:00 14:30	: Uptake of the project outputs and way forward Impact and uptake of the project Vere Smyth - National Physics Laboratory, United Kingdom Database of reference images and DICOM conversion tool Jérémie Dabin, SCK.CEN, Belgium and Andrew Robinson, - National Physical Laboratory, Uk Scientific advisor comments	(30 min) ((20 min)		
Session 6 14:00 14:30 14:50	: Uptake of the project outputs and way forward Impact and uptake of the project Vere Smyth - National Physics Laboratory, United Kingdom Database of reference images and DICOM conversion tool Jérémie Dabin, SCK.CEN, Belgium and Andrew Robinson, - National Physical Laboratory, Uk Scientific advisor comments Irène Buvat, INSERM/CEA, France	(30 min)		
Session 6 14:00 14:30	: Uptake of the project outputs and way forward Impact and uptake of the project Vere Smyth - National Physics Laboratory, United Kingdom Database of reference images and DICOM conversion tool Jérémie Dabin, SCK.CEN, Belgium and Andrew Robinson, - National Physical Laboratory, Uk Scientific advisor comments Irène Buvat, INSERM/CEA, France Markus Luster, Department of Nuclear Medicine, University of Marburg, Germany	(30 min) ((20 min)		
Session 6 14:00 14:30 14:50	: Uptake of the project outputs and way forward Impact and uptake of the project Vere Smyth - National Physics Laboratory, United Kingdom Database of reference images and DICOM conversion tool Jérémie Dabin, SCK.CEN, Belgium and Andrew Robinson, - National Physical Laboratory, Uk Scientific advisor comments Irène Buvat, INSERM/CEA, France Markus Luster, Department of Nuclear Medicine, University of Marburg, Germany	(30 min) ((20 min)		





































